اول بهتره بدونیم Kyc مخفف چیست؟ Kyc مخفف Know Your Customer هست. برای جواب به اینکه Kyc چیست؟ باید بگیم معنی kyc در ارز دیجیتال همون “شناخت مشتریه”، یه فرآیند اجباریه که توش هویت مشتری موقع باز کردن حساب شناسایی و تأیید میشه و بعداً هم بهصورت دورهای بررسی میشه.
به زبان ساده، بانکها و صرافی ها باید مطمئن بشن که مشتریهاشون واقعاً همون کسی هستن که ادعا میکنن.اگر مشتری نتونه حداقل الزامات KYC رو رعایت کنه، ممکنه صرافی از باز کردن حساب براش خودداری کنه یا حتی رابطه کاریش رو باهاش قطع کنه. امروزه یکی از مهمترین عناصر در مبارزه با جرایم مالی و پولشویی به حساب میاد.
فهرست مطالب
- 1 فرآیند احراز هویت Kyc چیست؟
- 2 AML و KYC برای صرافیهای رمزارز به چه معناست؟
- 3 قانون AML برای مبادلات رمزارزی یعنی چی؟
- 4 ترکیب KYC و AML در کریپتو
- 5 پایش مداوم کاربران
- 6 چرا احراز هویت برای بیشتر صرافی های رمزنگاری اجباریه ؟
- 7 CFT کجا قرار میگیره؟
- 8 KYC/AML چطور بر مبادلات رمزارزی موثرن؟
- 9 صرافیهای رمزارز چگونه KYC رو انجام میدن؟
- 10 Kyc در مبادلات فیات به کریپتو
- 11 Kyc در مبادلات کریپتو با کریپتو
- 12 برای کامل کردن KYC کاربران به چه چیزی نیاز دارن؟
- 13 چرا KYC برای مبادلات رمزارزی اهمیت داره؟
- 14 چالش ها و معایب KYC در صرافی های کریپتو
- 15 آیا اعمال KYC اجباری است؟
- 16 فرآیند KYC چقدر مهمه؟
- 17 نتیجه گیری
- 18 سوالات متداول
فرآیند احراز هویت Kyc چیست؟
برای احراز هویت کاربر، این اطلاعات باید تأیید بشه:
- نام کامل
- آدرس محل سکونت
- تاریخ تولد
- یک مدرک شناسایی که موارد بالا رو تأیید کنه
این بررسیها میتونن بهصورت دستی انجام بشن، اما معمولاً از طریق نرمافزارهای KYC خودکار انجام میشن، چون این ابزارها هم رویکرد مبتنی بر ریسک ارائه میدن و هم ابزارهای تأیید هویت دارن.
AML و KYC برای صرافیهای رمزارز به چه معناست؟
با تحول ساختار صنعت مالی، رمزارزها در حال تغییر نحوه انجام معاملات هستن. همزمان، ارزهای مجازی به ارائه راهحلهای جدید برای تبادل مالی بینالمللی پرداختن.اما این تغییرات با چالشهای خاص خودش همراهه. یکی از مسائل اصلی اینه که مجرمان از طریق صرافیهای رمزارز ناشناس پولشویی میکنن.
قوانینی که برای متوقف کردن موج جهانی پولشویی وضع شدن، دارن سختتر میشن. دستورالعملهای پنج و شش مبارزه با پولشویی (AMLD 5 و AMLD 6) در اروپا و قانون نهایی FinCEN در ایالات متحده به وضوح نشون میدن که ارزهای مجازی و صرافیهایی که بر روی اونا معامله میشه، مشمول قوانین ضد پولشویی هستن.این به این معناست که یک برنامه قوی AML که به شناسایی و حفاظت در برابر فعالیتهای مشکوک کمک میکنه، باید وجود داشته باشه تا از جرائم مالی و پولشویی جلوگیری بشه.
در حال حاضر، صرافیهای رمزارز در زمینه سیاستهای AML خودشون در سطح مطلوبی نیستن. یک مطالعه اخیر توسط Coinfirm نشون داد که ۶۹٪ از ۲۱۶ صرافی رمزارز، فرآیندهای KYC “کامل و شفاف” ندارن که این یکی از اجزای کلیدی یک برنامه قوی AML هست. یه گزارش دیگه از CipherTrace نشون داد که یکسوم از ۱۲۰ صرافی برتر، فرآیندهای KYC ضعیفی دارن و همچنین دو سوم اونا “سیاستهای KYC قوی” ندارن.
قانون AML برای مبادلات رمزارزی یعنی چی؟
مبارزه با پولشویی (AML) در حوزه کریپتو شامل قوانینی میشه که صرافیهای تحت نظارت رو موظف میکنه جلوی فعالیتهای مجرمانه رو در معاملات بگیرن. هدف اصلی AML اینه که پولهای غیرقانونی وارد سیستم مالی قانونی نشن. Kyc در ایران هم جهت پیشگیری از فعالیت های مجرمانه انجام میگیره.همچنین از سایت trulioo براتون توضیح کوتاهی از AML به همراه ترجمه آوردیم:
KYC is part of AML, which also includes creating and enabling policies, training, designated responsibilities and review procedures. Screening accounts against watchlists, monitoring transactions and deploying an adaptable risk-based approach to verification helps ensure an exchange is compliant with AML regulations.
KYC بخشی از AML محسوب میشه، ولی ماجرا فقط به اون ختم نمیشه. AML شامل موارد دیگهای مثل ایجاد و اجرای سیاستهای مشخص، آموزش تیمها، تعیین مسئولیتهای ویژه و انجام بررسیهای دورهای هم هست .برای رعایت این قوانین، صرافیها باید حسابها رو با لیستهای نظارتی چک کنن، تراکنشها رو زیر نظر داشته باشن و از یه روش تطبیقی مبتنی بر ریسک برای تأیید هویت کاربران استفاده کنن. این کارها کمک میکنه پلتفرم مطابق با قوانین AML فعالیت کنه و محیطی امنتر برای همه ایجاد بشه.
ترکیب KYC و AML در کریپتو
از اونجایی که صرافیهای کریپتو موظف به رعایت قوانین مبارزه با پولشویی (AML) هم هستن، ترکیب این دو فرآیند میتونه خیلی مفید باشه. این ترکیب شامل: بررسی PEP (افراد سیاسی برجسته)، چک کردن تحریمها و بررسی رسانههای نامطلوب میشه.
پایش مداوم کاربران
بعضی از صرافیهای کریپتو باید کاربرانشون رو بهصورت مداوم مانیتور کنن. مثلاً با استفاده از ابزارهایی مثل پایش تراکنشها، میتونن فعالیتهای مشکوک رو شناسایی کنن و اقدامات لازم رو انجام بدن.
چرا احراز هویت برای بیشتر صرافی های رمزنگاری اجباریه ؟
قبلا صرافی های ارز دیجیتال خیلی کم جزئیات احراز هویت مشتری رو میخواستن. با بیشتر شدن قیمت و علاقه به ارزهای دیجیتال، نگرانی درباره ی پولشویی هم مورد بررسی قرار گرفت. معرفی تایید KYC سال 2001 انجام شد و تبدیل به یک نوع قانون میهن دوستی شد.احراز هویت با هدف مهار فعالیت های غیر قانونی و همچنین برای برجسته کردن فعالیت های مشکوک عمل میکنه.
صرافی های ارز دیجیتال از این اطلاعات برای ردیابی الگوهای معاملات بهره میبرن تا مطمئن بشن که پولشویی وجود نداره. بدون اینکه KYC تایید شه، صرافی های ارز دیجیتال ممکنه هر زمان که کاربر به جرم مرتکب بشه بخاطر عدم اجرای اقدامات مورد نیاز، مسئول باشن. به همین خاطر صرافی های بزرگ همچنان طبق قانون مبارزه با پولشویی یا AML عمل میکنن. با این وجود KYC و AML یک مفهوم رو انتقال نمیدن.
CFT کجا قرار میگیره؟
CFT مخفف مقابله با تأمین مالی تروریسم (Combating the Financing of Terrorism) هست. در حالی که AML (مبارزه با پولشویی) به جریان کلی پولهای مرتبط با فعالیتهای غیرقانونی میپردازه، CFT تمرکزش روی جلوگیری از انتقال پولهایی هست که برای حمایت از تروریسم استفاده میشن. این کار شامل متوقف کردن تراکنشهایی میشه که هدفشون پیشبرد اهداف مذهبی، ایدئولوژیک یا سیاسی افراطی از طریق خشونت هست.
تروریسم، درست مثل پولشویی، زمانی رشد میکنه که سازمانهای افراطی بتونن منابع مالی خودشون رو به شبکههای غیرمتمرکز در سراسر جهان برسونن. اما اگه این تراکنشها شناسایی و متوقف بشن، مقامات میتونن جلوی وقوع اقدامات تروریستی رو بگیرن.
مشکل اینجاست که ارزهای دیجیتال یه راه جدید برای تأمین مالی تروریسم باز کردن. از اونجایی که انتقالهای مرزی با کریپتو آسون و سریع انجام میشن، این ویژگی که یه مزیت بزرگ برای ارزهای دیجیتال به حساب میاد، میتونه به نقطه ضعفش هم تبدیل بشه چون باعث میشه پولشویی و تأمین مالی تروریسم راحتتر انجام بشه .
به همین خاطر، تو اواخر سال ۲۰۱۸، مجلس نمایندگان آمریکا یه لایحه منتشر کرد که یه نیروی ویژه برای مقابله با گروههای تروریستی که از ارزهای دیجیتال استفاده میکنن، تشکیل بده.
KYC/AML چطور بر مبادلات رمزارزی موثرن؟
برای صرافیهای رمزارز، برنامههای AML (مبارزه با پولشویی) الزامی هستن. این برنامهها هم برای حفاظت از جرمهای مالی و هم برای رعایت قوانین روزافزون ضروریان .این یعنی باید یک برنامه AML مؤثر پیادهسازی شه که شامل سیاست پذیرش مشتری (CAP)، برنامه شناسایی مشتری (CIP)، نظارت مداوم بر تراکنشها و روشهای مدیریت ریسک باشه.
- CAP به فرآیند شناسایی مشتریان جدید با استفاده از مدارک رسمی اشاره داره.
- CIP فرآیند تأیید هویت مشتری از طریق این مدارک و مقایسه با پایگاههای داده رسمیه.
- نظارت مداوم یعنی صرافیهای رمزارز باید سیستمهایی داشته باشن تا تراکنشهای مشکوک رو شناسایی کنن و اطمینان حاصل کنن که جزئیات مشتریان بهروز هستن.
در اتحادیه اروپا، قوانین برای صرافیهای تبدیل ارز فیات به رمزارز و صرافیهای رمزارز به رمزارز متفاوت هست. هر سرویس رمزارزی که به مشتری اجازه میده ارز فیات رو به رمزارز تبدیل کنه، باید KYC رو پیادهسازی کنه. اما صرافیهایی که فقط با رمزارز سروکار دارن، نیازی به این کار ندارن.اما در ایالات متحده، FinCEN همه رمزارزها رو به یک شکل طبقهبندی میکنه. این یعنی همه صرافیهای رمزارز باید KYC رو انجام بدن و برنامههای AML مؤثری نصب کنن، بدون توجه به ارزهایی که پشتیبانی میکنن.
صرافیهای رمزارز چگونه KYC رو انجام میدن؟
یکی از اجزای اصلی یک سیاست مؤثر AML، KYC هست. هرچند KYC ممکنه برای همه صرافیهای فقط رمزارز الزامی نباشه، اما این فرآیندها باید برای مدیریت ریسکهای پولشویی و تأمین مالی تروریسم پیادهسازی بشن. در حال حاضر، اکثر صرافیهای محبوب در حال اجرای فرآیندهای KYC هستن، اما هنوز برخی صرافیها و کیف پولها در این زمینه کند عمل میکنن.
Kyc در مبادلات فیات به کریپتو
در ایالات متحده و اتحادیه اروپا، صرافیهای فیات به کریپتو باید برنامههای AML قوی رو پیادهسازی کنن. اکثر صرافیهای معتبر در حال تلاش برای اجرا کردن فرآیندهای AML هستن، اما در برخی موارد، موثر بودن این سیاستها زیر سواله. صرافی محبوب Gemini به داشتن یک سیستم کاملاً تنظیمشده افتخار میکنه. توی توافقنامه کاربراش گفته شده که این صرافی با بیش از ۱۳ قانون مختلف مطابقت داره و برای برداشت هرگونه وجه، KYC کامل رو الزامی میکنه.
وقتی یک کاربر برای اولین بار ثبتنام میکنه، KYC کامل ضروری نیست، اما متقاضی باید نام قانونی کامل، تاریخ تولد، آدرس، شماره تلفن معتبر، شماره تأمین اجتماعی و ایمیل خودش رو ارائه بده. برای برداشتها، کاربران باید مدارک دولتی رسمی مثل پاسپورت یا گواهینامه رانندگی رو برای تأیید هویت خودشون ارسال کنن.
یکی از صرافیهای معتبر به نام Coinbase، به کاربرا اجازه میده تا بدون فعالسازی کامل فرآیندهای KYC، رمزارزها رو ارسال و ذخیره کنن. کاربرا فقط باید نام کامل و آدرس ایمیل خودشون رو برای ثبتنام ارائه بدن. اما برای خرید و فروش رمزارز، باید فرآیند KYC کامل رو تکمیل کنن و مدارک رسمی و اطلاعات شخصی خودشون رو ارسال کنن.
برای تسریع در فرآیند و اطمینان از دقت، Coinbase از یک راهحل شناسایی دیجیتال مشابه GetID استفاده میکنه. این سیستم از شناسایی چهره بیومتریک و تشخیص زنده بودن برای تأیید هویت کاربرا استفاده میکنه.
همچنین، Coinbase اخیراً یک سیستم ارزیابی ریسک خودکار ثبت اختراع کرده که کاربرا رو بر اساس احتمال استفاده از پلتفرم برای فعالیتهای غیرقانونی امتیازدهی میکنه.
این کار به شناسایی کاربران غیرمجاز کمک میکنه و نظارت بر مشتریان رو آسونتر میکنه.در حالی که Coinbase و صرافی Gemini سیاستهای نسبتاً سختگیرانهای دارن، صرافی بایننس کمی نرمتر عمل میکنه. کاربرا میتونن تا ۲ BTC در روز رو بدون تأیید حساب یا انجام KYC برداشت کنن.با این حال، اخیراً کاربرا گزارش دادن که برای دریافت مبالغ کمتر هم مجبور به تکمیل KYC شدن.
اما در مورد Binance US، فرآیندهای KYC خیلی سختگیرانهترن. کاربرا باید در زمان ثبتنام تمام اطلاعات شخصی، یک شناسنامه دولتی معتبر و شماره تأمین اجتماعی خودشون رو ارائه بدن. این پلتفرم همچنین با یک راهحل شناسایی دیجیتال مشابه GetID همکاری کرده
صرافی Bitfinex شیوهای کاملاً متفاوت به مشکل KYC پاسخ میده. در حالی که این پلتفرم از ارزهای فیات مختلف پشتیبانی میکن، کاربرا که فقط از رمزارز استفاده میکنن، نیازی به تکمیل KYC ندارن. اونا میتونن بدون هیچگونه فرآیند تأیید هویت، رمزارزها رو واریز، معامله و برداشت کنن. اما برای واریز و معامله ارز فیات، کاربرا باید با ارائه آدرس، شماره تلفن، اثبات آدرس و دو نوع شناسنامه دولتی خودشون رو تأیید کنن.
Kyc در مبادلات کریپتو با کریپتو
در حالی که قوانین AML برای صرافیهای کریپتو به کریپتو در اتحادیه اروپا کمبودهایی داره، در ایالات متحده کاملاً برعکسه. جمال الهندی، مدیر پیشین موقت FinCEN، بر این نکته تأکید کرده و گفته: “ما مسئولیت ارسالکنندگان پول مستقر در خارج از کشور، از جمله صرافیهای ارز مجازی که در ایالات متحده فعالیت میکنن رو زمانی که قوانین ضدپولشویی ایالت متحده رو نقض کنن به عهده میگیریم.”. به خاطر همین بیشتر صرافیهای فقط رمزارز، دسترسی شهروندان آمریکایی به خدمات خودشون رو مسدود کردن. این به این معناس که این صرافیها باید KYC رو پیادهسازی کنن.
مثلا HitBTC، این صرافی محبوب، از کاربرا نمیخواد که فرآیند تأیید هویت رو انجام بدن. کاربرا میتونن بدون انجام هیچگونه KYC، رمزارزها رو واریز و معامله کنن. HitBTC به کاربرا گزینهای برای تأیید هویت خودشون میده و به اونا توصیه میکنه که این کار رو انجام بدن تا “از فرآیند تأیید در آینده جلوگیری کنن.
صرافی هوبی هم یکی دیگه از صرافیهای معتبر فقط رمزارزه که KYC رو الزامی نمیکنه. با این حال، برای برداشت مقادیر بالاتر از رمزارز، کاربرا باید هویت خودشون رو تأیید کنن.
برای کامل کردن KYC کاربران به چه چیزی نیاز دارن؟
برای تکمیل فرآیندهای KYC، کاربرا باید اطلاعات شخصی شناساییپذیر (PII) رو ارائه بدن. این اطلاعات معمولاً شامل نام کامل، تاریخ تولد، آدرس، شماره تأمین اجتماعی و یک شماره تلفن یا آدرس ایمیله.کاربرا همچنین باید مدارک رسمی پشتیبان رو ارسال کنن.
مدارک مورد نیاز بسته به پلتفرم متفاوت هست و معمولاً برای برداشتهای بزرگتر، کاربرا باید مدارک بیشتری ارائه بدن. به طور کلی، شناسنامههای دولتی با عکس، مثل پاسپورت، گواهینامه رانندگی، کارت شناسایی نظامی و غیره، به همراه مدرک اثبات آدرس نیازه.
در بعضی موارد، مثل GetID، کاربرا ممکنه نیاز به گرفتن سلفی برای سیستم شناسایی چهره بیومتریک داشته باشن. این سلفی باید با مدارک رسمی کاربر مطابقت داشته باشه. با سیستمهای شناسایی دیجیتال مثل GetID، ممکنه از کاربرا خواسته شه که تشخیص زنده بودن رو هم انجام بدن تا ثابت کنن در لحظه درخواست، حضور دارن. سیستم از کاربرا میخواد که یک عمل از پیش تعییننشده، مثل پلک زدن، بالا بردن ابرو، لبخند زدن یا چرخوندن سر از چپ به راست رو انجام بدن.
چرا KYC برای مبادلات رمزارزی اهمیت داره؟
مجرمها از روشهای مختلفی برای دور زدن قوانین AML/CFT استفاده میکنن. اما با ایجاد یه پروفایل ریسک دقیق و کامل برای هر مشتری، یه صرافی ارز دیجیتال میتونه بهراحتی کاربرهایی که از خدماتش سوءاستفاده میکنن شناسایی کنه و جلوی جرایمی مثل پولشویی و تأمین مالی تروریسم رو بگیره.
1 . KYC باعث ایجاد اعتماد و شفافیت با مشتریها میشه
وقتی هویت کاربران تأیید بشه، شفافیت بالا میره و اعتماد مشتریها به صرافی تقویت میشه.چرا؟ چون اگه مشتری بدونه که صرافی شما برای حفاظت از حسابش اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه انجام میده، احتمالاً به استفاده از خدمات شما ادامه میده.
2. KYC ریسک جرایم مالی رو کاهش میده
از سال 2016، کلاهبرداریهای مرتبط با ارز دیجیتال افزایش زیادی داشته. مثلاً:
- طبق گزارش Forbes، فقط در سال 2020، ۸۰ هزار مورد کلاهبرداری ارز دیجیتال توی آمریکا ثبت شده.
- این عدد نسبت به سال 2016، ۲۴,۰۰۰٪ رشد داشته!
- تحقیقات دیگه نشون میده که ارزش کل تراکنشهای غیرقانونی ارز دیجیتال توی 2021 حدود ۱۴ میلیارد دلار بوده، که نسبت به 2020، ۷۹٪ افزایش داشته.
این آمار نشون میده چرا رگولاتورها اصرار دارن صرافیهای ارز دیجیتال سیاستهای قوی برای احراز هویت و KYC داشته باشن. این اقدامات نهتنها احتمال جرایم مالی رو کاهش میده، بلکه باعث کاهش فعالیتهای کلاهبرداری و افزایش اعتبار بازار میشه.
KYC .3 به ثبات بازار ارز دیجیتال کمک میکنه
بازار کریپتو به نوساناتش معروفه. اما بخشی از این نوسانات بهخاطر تراکنشهای ناشناس و غیرقانونیه.اگه صرافیها KYC رو اجرا کنن و کاربران رو احراز هویت کنن، بازار کریپتو میتونه پایدارتر بشه. این ثبات باعث:
- افزایش ارزش بازار
- جذب مشتریهای جدید به این فضا میشه.
4 . سیاستهای قوی KYC تضمینکننده رعایت قوانین در آینده هستن
قوانین مرتبط با KYC دائماً در حال تغییر و تکامل هستن. خیلی از صرافیها برای هماهنگی با این قوانین دچار مشکل میشن. اما صرافیهایی که از سیاستهای مؤثر KYC استفاده میکنن، یه قدم جلوتر از بقیه هستن.
این یعنی به جای اینکه تلاش کنن خودشون رو با قوانین هماهنگ کنن، میتونن روی بهبود نرخ تبدیل و سادهسازی تراکنشها تمرکز کنن.البته، این شرکتها همچنان باید مطمئن بشن که با قوانین بینالمللی جدید همگام هستن. اما با نشون دادن تعهد خودشون به KYC، میتونن ریسک چالشهای قانونی یا جریمههای نظارتی رو کاهش بدن.
KYC .5 بین مشتریان اعتماد ایجاد میکنه
پلتفرمهای معاملاتی همتا به همتا به کاربرا اجازه میدن تا مستقیماً باهم رمزارز معامله کنن. اما برای اینکه کاربرا از این خدمات استفاده کنن، باید به کاربرای دیگه اعتماد و اطمینان داشته باشن. اگر یک پلتفرم پر از کلاهبردار، مجرم و افراد متقلب باشه، کاربرا خیلی سریع از معامله با هم دست میکشن.پلتفرمهای P2P محیط مناسبی برای کلاهبرداری هستن.
معاملهگرای بدشانس ممکنه قربانی کلاهبرداریهایی مثل ترفندهای نقطه و ویرگول، برگشت وجه (Chargebacks)، ترفندهای پول کثیف، مهندسی اجتماعی و موارد دیگه بشن.در چنین شرایطی، اهمیت KYC بیشتر میشه، چون که این فرآیند به شناسایی کاربرای پرریسک کمک میکنه و کلاهبردارها رو از سیستم حذف میکنه.
KYC .6 صرافیها و خدمات نگهداری رو تطبیق میده
قیمت عدم رعایت قوانین AML در دنیای رمزارز خیلی سنگینه. در چند سال اخیر، جریمههای خیلی بالایی بر مؤسسات مالی که الزامات AML رو رعایت نمیکنن، وضع شده.در ایالات متحده، دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری (OFAC) عدم رعایت این قوانین رو یک خطر جدی برای امنیت ملی میدونه، چون زمینه رو برای پولشویی فراهم میکنه که به اقتصادها آسیب میزنه و فعالیتهای مجرمانه رو تقویت میکنه.به همین دلیل، تحریمهای مربوط به عدم رعایت قوانین بسیار جدی هستن.
نهادهای ناقض ممکنه با جریمههای کیفری تا ۲۰ میلیون دلار، حبس تا ۳۰ سال و همچنین جریمههای مدنی تا ۶۵,۰۰۰ دلار برای هر تخلف مواجه بشن.
بر اساس AMLD5، صرافیهای فیات به رمزارز و کیف پولهای نگهدارنده که به الزامات پایبند نیستن، ممکنه با جریمههایی تا ۲۰۰,۰۰۰ یورو برای هر تخلف روبهرو بشن.با داشتن فرآیندهای صحیح KYC و AML، نهادها میتونن خودشون رو در برابر این جریمههای سنگین محافظت کنن.
چالش ها و معایب KYC در صرافی های کریپتو
در این قسمت چالش های احراز هویت kyc در صرافی ها را بررسی میکنیم.
پرهزینه بودن KYC سنتی
به زبان ساده، بیشتر شدن قوانین به معنای افزایش هزینهها برای رعایت اوناست. صرافیها نه تنها باید برای ثبتنام با نهادهای نظارتی پول خرج کنن، بلکه باید بودجههایی برای پرداخت هزینههای فرآیندهای تأیید هویت و ایجاد تیمهای بزرگتر برای رعایت قوانین در نظر بگیرن.پس از انتشار AMLD5، صرافیها شروع به جابجایی کسبوکارهای خودشون به مناطق با قوانین سختگیرانه کمتری کردن.
به عنوان مثال،صرافی Deribit نتونست هزینههای نظارتی رو تأمین کنه. در بریتانیا، به عنوان مثال، هزینه ثبتنام با FCA به طور پیشنهادی بالغ بر ۶۵۰۰ دلاره. خود فرآیندهای KYC هم میتونن خیلی گرون باشن.
از اونجا که KYC شامل ارسال مدارک مشتری به تأییدکنندههای شخص ثالث هست، صرافیها باید هزینههای این سازمانهای تأیید رو پرداخت کنن.علاوه بر این، نهادهای رمزارزی باید برای استخدام کارکنان بیشتر به منظور نظارت مداوم هزینه کنن. با افزایش تقاضا برای کارکنان رعایت قوانین، کمبود داوطلبان منجر به افزایش چشمگیر حقوق کارکنان Compliance شده. این هم یک هزینه دیگهست که به هزینههای در حال افزایش اضافه میشه.
KYC دستی باعث میشه در Onboarding چالش ایجاد شه
از اونجا که تأیید هویت KYC قابل انتقال بین سازمانها نیست، کاربرا باید برای هر صرافی متفاوتی که استفاده میکنن، KYC رو تکمیل کنن. این فرآیند نه تنها زمان بره، بلکه زمان انتظار برای تأیید دستی هم میتونه طولانی باشه در بعضی موارد هم تا ۳۰ روز طول میکشه.
این موضوع باعث افزایش نرخ ریزش مشتریا میشه.به گفته تام مکسون، رئیس عملیات و توسعه کسبوکار در CoolBitX، “آیا KYC جامع باعث کندی پذیرش به دلیل مشکلات ثبتنام در پلتفرمها میشود؟ قطعا.”
KYC سنتی دارای مشکلات امنیتی داده هست
فرآیندهای KYC سنتی شامل جمعآوری، ذخیرهسازی و به اشتراکگذاری حجم زیادی از دادههای حساس هست. بدون وجود رویههای قوی امنیت داده، خطراتی از سوی هکرها وجود داره.به عنوان مثال، به نفوذ امنیتی در Binance توجه کنید. یکی از این شرکتهای مدیریت داده KYC شخص ثالث بیش از ۱۰,۰۰۰ عکس شخصی رو دزدید و از Binance خواست که ۳۰۰ بیتکوین به عنوان باج پرداخت کنه.
با پردازش درخواستهای KYC بیشتر، اطلاعات حساس بین تعداد زیادی از شرکتهای KYC برونسپاری شده منتقل میشه. این موضوع احتمال وقوع دوباره اینجور حملاتی رو افزایش میده.علاوه بر این، با ظهور قوانین قویتر در زمینه حفاظت از دادهها در مورد جمعآوری و ذخیرهسازی اطلاعات شخصی، مانند GDPR، به نظر میرسه که تضاد منافع بین روشهای KYC و قوانین دادهها وجود داره.
شیوه های فعلی KYC نمیتونن با افزایش قوانین سازگار بشن
با توجه به اینکه چندین کشور در حال برنامهریزی برای ایجاد ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) خود هستن، واضحه که قوانین تنها بیشتر میشن.به عنوان مثال، به فشارهای نظارتی علیه ارز دیجیتال لیبرای فیسبوک فکر کنید، که هم ایالات متحده و هم اتحادیه اروپا به شدت با پیشنهادات این شبکه اجتماعی مقابله کردن.
اگه کشورها در حال برنامهریزی برای CBDC خودشون هستن، میشه استدلال کرد که افزایش نظارتهای دولتی میتونه مانع از رقابت ارزهای خصوصی با این ارزهای مرکزی شه.در عین حال، پولشویی جهانی به مقیاسهای بیسابقهای رسیده.
قوانین سختگیرانهتر، یه راه اصلی برای اینه که مقامات بتونن بر این مشکل کنترل پیدا کنن.با در نظر گرفتن همه این موارد، افزایش قوانین به معنای نیاز به فرآیندهای KYC عمیقتر و مکرر در حوزه رمزارز هست.
در حال حاضر، مؤسسات مالی در پیدا کردن منابع مالی، نیروی کار و زمان لازم برای پوشش نیازهای فعلی KYC با مشکل مواجه هستن. در این راستا، شیوههای فعلی KYC نمیتونن ادامه پیدا کنن و قطعاً نمیتونن به مقیاس بزرگتری تبدیل بشن.
کنترل و نظارت بیش از اندازه دولت و قانونگذار
از یک سو، این نظارتها برای جلوگیری از پولشویی و تقلب لازمن؛ اما از طرف دیگه، میتونن باعث افزایش هزینهها و پیچیدگیهای اجرایی بشن. فشارهای نظارتی ممکنه صرافیها رو به سمت جابجایی به مناطق با قوانین سختگیرانه کمتر سوق بده، که این خودش میتونه به عدم شفافیت و خطرات امنیتی بیشتر منجر شه.
آیا اعمال KYC اجباری است؟
در بیشتر مواقع این یه الزام قانونیه. KYC تو خیلی از کشورها بهعنوان یه قانون برای مبارزه با پولشویی و جرایم مالی در نظر گرفته شده. البته باید بدونید که نیازمندیهای KYC میتونن بسته به صرافی کریپتو و قوانینی که تحت اون فعالیت میکنه، متفاوت باشن.
بعضی صرافیها حتی ممکنه تصمیم بگیرن سطح بالاتری از تأیید KYC رو از چیزی که قانون مشخص کرده اجرا کنن، تا محیطی امنتر و مطمئنتر برای کاربرانشون فراهم کنن.
از طرف دیگه، صرافیهایی که KYC رو اجرا نمیکنن، ریسک خیلی بیشتری برای تقلب و کلاهبرداری دارن. علاوه بر این، احتمال زیادی هست که چنین صرافیهایی با قوانین منطقهای خودشون هم سازگار نباشن. پس، اگه امنیت و اعتماد براتون مهمه، سراغ صرافیهایی برید که KYC رو جدی میگیرن.
فرآیند KYC چقدر مهمه؟
فرآیندهای مؤثر KYC ستون اصلی هر برنامه موفق برای رعایت قوانین و مدیریت ریسک هستن. اما این روزها، انجام تعهدات KYC سختتر از قبل شده. با توجه به اینکه قوانین مبارزه با پولشویی (AML) و رعایت KYC هر روز جدیتر و سختگیرانهتر میشن، بانکها و شرکتها دارن منابع و زمان زیادی رو صرف این فرآیندها میکنن.
با اینکه صرافی ها، بانکها و نهادهای نظارتی نشون دادن که تمایل دارن به سمت استانداردسازی الزامات KYC و هماهنگ کردن فرآیندهای داخلی حرکت کنن، هنوز راه زیادی باقی مونده. تلاشهای مختلفی، چه در سطح جهانی و چه محلی، برای بهبود این فرآیند انجام شده، اما بعضی از این ابتکارات موفق نبوده یا به نتیجه نرسیده.
نتیجه گیری
در این مقاله ما متوجه شدیم که Kyc چیست. KYC قسمتی مهم از قوانین ضد پولشویی در قسمت مالی از جمله ارزهای دیجیتاله. این قوانین و مقررات به ایجاد یک محیط امن برای پیشرفت کردن مشاغل کمک میکنه. ممکنه که در حین معاملات رمزارزها از ناشناس بودن کامل لذت نبرید اما بایننس و صرافی های اصلی دیگه برای حفاظت از کاربرای خودشون تلاش میکنن مطابق با KYC عمل کنن.همچنین شما میتونید از صرافی هایی که احراز هویت kyc اجباری ندارن مثل صرافی lbank,صرافی xt,صرافی اوربیت و صرافی توبیت استفاده کنید. اگه به دنبال سایت رسمی KYC هستید باید بگیم KYC یک فرآینده و سایت رسمی یا مرکزی خاصی نداره.
سوالات متداول
KYC یا همون شناخت مشتری، فرآیندی برای شناسایی مشتریها و تأیید اطلاعات اونهاست تا با قوانین جهانی، مثل قوانین ضدپولشویی (AML) و مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT)، همخوانی داشته باشه.هدف اصلی KYC توی حوزه ارز دیجیتال اینه که جلوی استفاده افراد یا شرکتها از این داراییها برای ارتکاب جرایم مالی گرفته بشه.
- KYC: فرآیندیه که طی اون یه شرکت ارائهدهنده خدمات داراییهای مجازی (VASP)، مشتری خودش رو شناسایی و اطلاعاتش رو تأیید میکنه تا با قوانین جهانی هماهنگ بشه.
- Travel Rule: یه قدم فراتر میره! این قانون از دو VASP که قبلاً مشتریهاشون رو KYC کردن، میخواد که اطلاعات شناسایی مشتریهاشون رو توی تراکنشهای بالای یه حد مشخص، با همدیگه تبادل و ذخیره کنن.
بله، KYC نهتنها امنه، بلکه برای امنیت تراکنشهای ارز دیجیتال ضروریه. بدون KYC، امکان تأیید طرفین یک تراکنش وجود نداره و بهخاطر ناشناس بودن، احتمال کلاهبرداری بالا میره.شرکت Notabene مستقیماً خدمات KYC ارائه نمیده، اما ابزار Wallet ID اونها یکی از بخشهای مهم KYC رو انجام میده.
اجرای قوانین ضدپولشویی (AML) و شناخت مشتری (KYC) هم برای شرکتهای ارائهدهنده خدمات داراییهای مجازی (VASPs) و هم برای کاربران نهایی فواید زیادی داره.برخلاف ارزهای سنتی، داراییهای دیجیتال هنوز چارچوب قانونی محکمی ندارن و بعضی افراد از این فضا برای پنهان کردن منبع یا مقصد تراکنشهای مالی خودشون سوءاستفاده میکنن.رعایت قوانین استاندارد و اجرای KYC و AML میتونه جلوی پولشویی، تأمین مالی تروریسم و فعالیتهای غیرقانونی رو بگیره.